Obrazac za prijavu nasilja ili nekog drugog neprihvatljivog ponašanja u školi
RADOVI
UČENIKA
PREZENTACIJA
ŠKOLE

Prva tehnička škola na Balkanu.
Dobrodošli!

30.11.2020.

IZJAVA RODITELJA

30.10.2020.

ETIČKI KODEKS ZA IZVOĐENJE ONLINE NASTAVE

23.10.2020.

DONACIJA FIRME GEODET D.O.O.

12.09.2020.

OBAVJEŠTENJE ZA UČENIKE ZA 14.09.2020.

11.09.2020.

POSJETA POČASNOG KONZULA REPUBLIKE ALBANIJE U BiH G.MUHARREMA ZEJNULLAHUA

30.08.2020.

OBAVJEŠTENJE ZA SVE UČENIKE POVODOM POČETKA ŠKOLSKE 2020/2021.GODINE

25.08.2020.

OBAVJEŠTENJE RODITELJIMA I UČENICIMA PRVIH ( I ) RAZREDA GRAĐEVINSKO-GEODETSKE ŠKOLE

24.08.2020.

RASPORED POLAGANJA MATURE/ZAVRŠNOG ISPITA ZA REDOVNE I VANREDNE UČENIKE ŠKOLE U AUGUSTOVSKO-SEPTEMBARSKOM ISPITNOM ROKU ŠKOLSKE 2019/2020. GODINE

07.07.2020.

USPOSTAVLJANJE MREŽE AKTERA U OBLASTI OBRAZOVANJA ODRASLIH

24.06.2020.

POSJETA FIRMI GEODET D.O.O

23.06.2020.

KONAČNA RANG LISTA PRIMLJENIH UČENIKA U JU SREDNJA GRAĐEVINSKO-GEODETSKA ŠKOLA

22.06.2020.

RASPORED POLAGANJA POPRAVNIH ISPITA ZA REDOVNE UČENIKE ŠKOLE I VANREDNIH ISPITA – DOPUNSKOG ISPITA ZA VANREDNOG UČENIKA ŠKOLE U AVGUSTOVSKOM ISPITNOM ROKU ŠKOLSKE 2019/2020. GODINE

15.05.2020.

Raspored polaganja mature

16.03.2020.

Preporuke stručne službe škole

18.01.2020.

Izvedbeni plan i program ekskurzije

18.01.2020.

Humanitarna pomoc narodu Albanije

Učenici i uposlenici škole uzeli su učešće u humanitarnoj akciji, prikupljanju finansijske pomoći dijelovima Albanije koji su pogođeni razornim zemljotresima. Danas su, prof.Irfan Kereš i pomoćnik direktora Asmir Demir, posjetili počasnog konzula Albanije u BiH, gospodina Muharema Zejnulahua i uručili mu prikupljena sredstva u iznosu 640,00KM. Sa gospodinom Zejnulahuom zadržali smo se u dugom i prijateljskom razgovoru, kojom prilikom smo dogovorili neke oblike saradnje. Hvala svima kojji su dali doprinos u ovoj humanitarnoj akciji.

📷 Fotografije

28.10.2019.

DRUGI O NAMA - OSLOBOĐENJE
Originalni članak na oslobodjenje.ba

05.10.2019.

DRUGI O NAMA - KLIX.BA
Originalni članak na klix.ba

05.10.2019.

SVEČANOST POVODOM 130 GODINA SREDNJE GRAĐEVINSKO-GEODETSKE ŠKOLE

Danas je u prostorijama škole svečano obilježeno 130 godina obrazovno-odgojnog rada Srednje građevinsko-geodetske škole. Ovom prilikom ispratili smo u penziju i naše kolege: Agović Mirsadu, Devedžija Aišu, Imamović Zinetu, Salihović Remziju i Gutić Mufida.

📷 Fotografije

30.09.2019.

POSJETA PRIJATELJA IZ MOSTARA

Juče su nam u posjeti bili učenici geodetskog smjera, Srednje građevinske škole Jurja Dalmatinca iz Mostara, zajedno sa profesoricama Tatjanom Ljolje-Marić i Sonjom Stanić.

Našim prijateljima predstavili smo našu školu, posebno geodetski odsjek. Učenici su razmijenili iskustva iz nastave, pregledali instrumente sa kojim naša škola raspolaže i upoznali nove prijatelje.

Nadamo se da ćemo se uskoro ponovo družiti.

📷 Fotografije

25.09.2019.

GOST-PREDAVAČ: ARH. MLADEN GVOZDEN

U okviru obilježavanja 130 godina rada naše škole, danas nas je posjetio i družio se sa nama, bivši učenik naše škole (generacija 1967/68.) arhitekta Mladen Gvozden. Druženju su prisustvovali učenici IVa, III1a i III2a, zajedno sa profesorima Šeta Svjetlanom i Zuhrić Edinom.

Arhitekta Mladen Gvozden učenicima je pričao o svojim školskim danima, svojim počecima, učešćima na konkursima i radu uopće, ohrabrujući učenike da budu hrabri, dosljedni sebi, kreativni i da puno uče. Govorio je i o svojim putovanjima, traženju inspiracije na njima u vrijeme kada nam nije sve bilo dostupno jednostavnim pretraživanjem interneta.

Arhitekta Mladen Gvozden autor je niza objekata u Sarajevu, BiH i regiji, od kojih izdvajamo; zgradu Papagajka, Dom penzioner u Nedžarićima, Stambeni kompleks na Marin-Dvoru, i niz drugih. Predavanje je zaista bilo interesantno i inspirativno i svi smo uživali.

Zahvaljujemo se našem uvaženom gostu na izdvojenom vremenu i nadamo se ponovnom susretu.

📷 Fotografije

9.07.2019.

RANG LISTE PRIMLJENIH UČENIKA
U PRVOM KONKURSNOM ROKU

8.07.2019.

RASPORED POLAGANJA MATURSKIH I ZAVRŠNIH ISPITA - AUGUST

10.06.2019.

MATURSKO VEČE

07.06.2019.godine, ispratili smo još jednu generaciju maturanata naše škole. Matursko veče održano je u Hotelu Holiday, čijem osoblju se ovom prilikom zahvaljujemo na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji. Naši maturanti su nas još jednom oduševili svojim ponašanjem i izgledom. Svim maturantima želimo svu sreću u budućem životu i radu!

📷 Fotografije

27.05.2019.

SAJAM SREDNJIH ŠKOLA KANTONA SARAJEVO

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić otvorila je danas,27.maja, jednodnevni Sajam srednjih škola, na kojem će se učenici koji završavaju deveti razred osnovne škole i njihovi roditelji imati priliku upoznati sa programima i zanimanjima koje nude srednje škole. Naša škola se predstavila na ovom Sajmu programima obrazovanja koje nudimo, kao i radovima naših učenika. Sajam je bio izuzetno dobro posjećen, tako da sve pohvale zaslužju organizatori, nadležno ministarstvo i Zajednica srednjih škola, koji su izabrali pravo mjesto za predstavljanje srednjih škola.

📷 Fotografije

22.05.2019.

RASPORED POLAGANJA MATURSKIH I ZAVRŠNIH ISPITA - JUNSKI ROK

22.05.2019.

ODLUKA NASTAVNIČKOG VIJEĆA O IMENOVANJU ISPITNOG ODBORA

22.05.2019.

Gost-predavač: Arh Amir Vuk Zec

Povodom obilježavanja 130 godina rada naše škole, danas nas je posjetio i učinio sretnim, naš bivši učenik i profesor, arhitekta Amir Vuk Zec. Arhitekta Zec je prisutnim učenicima i profesorima održao jedno jako zanimljivo i inspirativno predavanje u kojem je pokazao tendencije u modernoj arhitekturi, projekte koje je radio i one koje trenutno radi, kao i gdje pronalazi inspiraciju za svoj rad i još jako puno interesantnih stvari. Arhitekta Zec je autor brojnih reprezentativnih objekata od kojih izdvajamo samo neke: Hotel Han Bjelašnica, Hotel Osejava Makarska, Hotel Pino Trebević, Šoping centar VF Koreja Sarajevo. Zahvaljujemo se arhitekti Zecu na izdvojenom vremenu i nadamo se ponovnom susretu.

📷 Fotografije

11.05.2019.

Gost-predavač: Arh. Sead Gološ

Povodom obilježavanja 130 godina rada naše škole gost-predavač je bio bivši učenik naše škole, a danas jedan od najznačajnijih arhitekata sa ovih prostora Arh. Sead Gološ. Naš uvaženi gost održao je jedno jako inspirativno predavanje za naše učenike koji su imali veliki broj pitanja vezanih, kako za školske dane našeg gosta, tako i za njegov dosadašnji rad. Naš gost je projektovao veliki broj objekata, od koji su najpoznatiji BBI centar, SCC centar, Merkur Otoka i niz drugih. Nakon predavanja učenicima naše druženje sa uvaženim gostom nastavili smo u zbornici naše škole, gdje smo razgovarali o problemima građevinske struke danas. Na kraju još jednom se zahvaljujemo našem uvaženom gostu.

📷 Fotografije

24.04.2019.

Posjeta Srednjoj geodetskoj tehničkoj školi i Sajmu u Beogradu

Povodom obilježavanja 130 godina naše škole, profesori i učenici četvrtih razreda posjetili su Beograd, od 19.do 21.04.2019.godine. U okviru posjete obišli smo Geodetsku tehničku školu i Sajam građevinarstva. Zahvaljujemo se Geodetskoj tehničkoj školi u Beogradu na srdačnoj dobrodošlici i ugodnom druženju. Razmjenili smo korisna iskustva i uspostavili saradnju. Nadamo se skorom susretu u Sarajevu.

📷 Fotografije

05.04.2019.

POSJETA VISOKE DELEGACIJE DVV-a NAŠOJ ŠKOLI

U radnu posjetu našoj školi 4.aprila 2019.godine, došla je visoka delgacija DVV-International u kojoj su bili: Senior Desk Officer za Istočnu i jugoistočnu Evropu, Tursku i Kavkaz Levan Kvatchadze, regionalna direktorica za Kavkaz, Tursku i Jugoistočnu Evropu Maja Avramovska, direktor ureda u BiH Dr.Emir Avdagić i regionalni finansijski savjetnik Dženita Džano.

Susret je protekao u radnoj atmosferi gdje smo gostima prezentirali našu školu sa posebnim osvrtom na djelatnost Obrazovanja odraslih i probleme sa kojima smo se susretali u dosadašnjem radu na tom polju. Intenzivniji rad na polju Obrazovanja odraslih počinje sa dolaskom u školu Dr. Emira Avdagića i DVV-Internationala kada dolazi i do uspostavljanja uspješne saradnje naše škole i DVV-a. Ta saradnja se ogledala kroz niz kurseva koji su organizovani u našoj školi za obrazovanje i radno osposobljavanje odraslih za rad na poslovima; molera-farbara, keramičara-podopolagača, montera suhe gradnje, geodetskog operatora, kao i osposobljavanje odraslih za rad u AutoCAD programskom paketu.

Uporedo sa tim vršena je i edukacija nastavnog osoblja za rad sa odraslim. U septembru 2016.godine pristupilo se izradi Elaborata o opravdanosti predlaganja dodatne djelatnosti Organizatora obrazovanja odraslih JU Srednja građevinsko-geodetska škola. Imenovan je tim nastavnika stručno-teorijske nastave zajedno sa pomoćnikom direktora i ujedno koordinatorom Demir Asmirom za rad na izradi Elaborata. Nakon što je usaglašen Elaborat, upućen je Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo na razmatranje. Nakon što je Komisija Ministarstva dala saglasnost na opravdanost ove inicijative, svoju saglasnost je dala i Skupština KS. Na taj način smo postali Ustanova akreditovana za obavljanje poslova na obrazovanju i radnom osposobljavanju odraslih. Naša škola se obavezala da će u narednom periodu raditi i na osposobljavanju nastavnika za rad na obrazovanju odraslih.

Vezano za ovo, prijavili smo naših 9 nastavnika za andragošku obuku Curriculum globale u organizaciji MON Kantona Sarajevo. Značaj saradnje između DVV – International i Srednje građevinsko – geodetske škole iz Sarajeva je višestruk. Nabrojaćemo samo neke aspekte:

- Kroz naše programe edukacije prošlo je preko 200 kandidata, od kojeg broja je sa uspjehom obuku završilo 188 kandidata.
- Zahvaljujući uspješno završenoj obuci jedan broj polaznika našao je zaposlenje,
- Sudionici kurseva dobili su priliku za prekvalifikaciju, koja im je omogućila bolje pozicije na konkursima za zaposlenje,
- Škola je dobila tehničku opremu važnu za unapređenje nastavnog procesa,
- Škola je stekla nova iskustva u obrazovanju odraslih,
- Škola dobila finansijsku potporu koja je omogućila kupovinu materijala i alata potrebnih za održavanje praktične nastave za zanimanja III stepena,
- Škola je dobila certificirani programski paket autoCAD, koji je izuzetno važan za unapređenje nastavnog procesa.

Naši cijenjeni gosti su obišli prostorije škole i iskazali zadovoljstvo organizacijom i načinom rada. Susret je završen sa željom svih da se ova saradnja i dalje nastavi.

📷 Fotografije

01.03.2019.

DAN NEZAVISNOSTI BiH

Danas je u holu škole održana priredba povodom Dana nezavisnosti BiH. Učenici su, zajedno sa profesorima Pozder Muberom, Šeta Svjetlanom i Kereš Irfanom, svim posjetiocima priredili jedan nezaboravan muzičko-scenski spektakl. Svima njima sve čestitke i veliko hvala za jedno divno popodne!

📷 Fotografije

27.02.2019.

ZAVOD ZA PLANIRANJE RAZVOJA KS

Dana 11.02.2019.god. učenici IVgeo razreda sa prof. Vrce i prof. Mahmutagić išli su u planiranu posjetu Zavodu za planiranje razvoja KS. Upoznali smo se sa sektorom GIS-a, pristupom i korištenjem informacija na web portalu Zavoda. Ljubazno su nas primili Rukovodilac sektora za GIS Fahrudin Đuzo, dipl.ing.geod. i Jasmin Taletović doktor tehničkih nauka.

📷 Fotografije

22.02.2019.

PREDSTAVLJANJE GRAĐEVINSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U SARAJEVU

U okviru obilježavanja 130 godina rada naše škole a i predstavljanja fakulteta Univerziteta u Sarajevu, našu školu posjetio je naš bivši učenik, sada prodekan za nastavu Građevinskog fakulteta Dr Mirza Pozder. Naš uvaženi i dragi gost prisutnim učenicima predstavio je Građevinski fakultet i prisjetio se svojih školskih dana. Pozvao nas je na dane otvorenih vrata Građevinskog fakulteta koji će se održati 19. Marta ove godine. Ovo predstavljanje je prvo koje smo planirali povodom obilježavanja 130 godina neprekidnog rada naše škole, koji ćemo nastaviti predstavljanjem i drugih uglednih građana naše zemlje ujedno i bivših učenika škole.

📷 Fotografije

14.01.2019.

Izvedbeni plan ekskurzije 2019

21.12.2018.

POSJETA FEDERALNOJ UPRAVI ZA GEODETSKE I IMOVINSKO-PRAVNE ODNOSE

Učenici IVgeo razreda, posjetili su Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Sarajevu. Kroz prezentaciju gosp. Denisa Tabučića, učenici i nastavnici su se upoznali sa radom Uprave i trenutnim projektima, sa posebim osvrtom na vođenje tehničke arhive geodetskih planova i karata, osnovnih godetskih radova i drugih podataka dobijenih vršenjem geodetskih radova. Posjeta je bila korisna, učenici i nastavnici lijepo dočekani. Radujemo se nastavku saradnje....

📷 Fotografije

21.12.2018.

„Nakon Velikog rata – Nova Evropa 1918-1923“

Učenici II razreda naše škole su u sklopu nastave historije posjetili otvorenu putujuću izložbu 10.12 i 17.12.2018.godine „Nakon Velikog rata - Nova Evropa 1918 -1923“ na Trgu djece Sarajeva koju su organizovali EU info centar, Evropska mreža za sjećanje i solidarnost i Ambasada Poljske u Bosni i Hercegovini. Izložba sadrži vrlo zanimljivo postavljenu postavku od 200 arhivskih i multimedijalnih materijala. Učenici su utvrdili saznanja iz tematske cjeline I svjetski rat uz niz interaktivnih elemenata kao što su fotografije,mape,filmovi i priče ljudi koji su živjeli u to vrijeme.

📷 Fotografije

10.09.2018.

Preliminarna rang lista učenika za dodjelu stipendija za školsku 2018/2019.godinu

23.08.2017.

OBAVJEŠTENJE ZA SVE UČENIKE ŠKOLE

Obavještavaju se svi učenici naše škole da nova školska 2018/2019.godina počinje u ponedeljak, 03.09.2018. godine u 8,00 sati.

Svim učenicima, nastavnicima i uposlenicima škole želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu.

07.06.2018.

KONAČNA RANG LISTA PRIMLJENIH UČENIKA U ŠKOLSKOJ 2018./2019. GODINI
PRVI KONKURSNI ROK

18.05.2018.

OBAVIJEST O MATURSKIM ISPITIMA

15.05.2018.

Posjeta studijske grupe iz Makedonije Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi

U našoj školi, 08.05.2018.godine, u organizaciji DVV Internationala Ureda u BiH, boravila je studijska grupa iz Makedonije. Nju su sačinjavali predstavnici institucija koje se bave Obrazovanjem odraslih u Makedoniji; Maja Krstevska i Rametulla Abduraimi iz Centra za obrazovanje odraslih Skoplje, Ljupka Kjurkcieva i Aleksandar Gochev iz Nacionalne agencije za evropske obrazovne programe i mobilnost Skoplje, Mane Kolev iz OGUDU Koco Racin Skoplje, Stojan Dončevski iz OGUDU Joska Svestarot Strumica, Slagjana Josifovska iz OGUDU Tetovo, Toni Stefanovski iz OGUDU Negotino, Biljana Dabeska iz OGUDU Gostivar, Biljana Mojsovska iz Centra za cjeloživotno učenje Skoplje, zajedno sa direktorom DVV-a Dr. Emirom Avdagićem i asistentom na projektu Anesom Čerkezom.

Projektne aktivnosti DVV Internationala u jugoistočnoj Evropi u oblasti obrazovanja odraslih imaju za cilj, između ostalog i, podržati jačanje regionalne saradnje između zemalja regije i na taj način doprinijeti razvoju i unapređenju sistema obrazovanja odraslih i građenju mreže eksperata u ovoj oblasti. Jedna od planiranih regionalnih aktivnosti u tom kontekstu je i bilateralna ekspertska razmjena između Makedonije i Bosne i Hercegovine s ciljem omogućavanja različitim akterima u obrazovnom sistemu ovih dviju zemalja da razmjene iskustva, mišljenja i primjere dobre prakse te zajedno prodiskutuju trenutne probleme i izazove u oblasti obrazovanja odraslih kao i moguća rješenja istih.

U skladu s tim, a prepoznavši značaj naše škole i do sada ostvareni uspjeh u radu na polju obrazovanja odraslih, DVV International je smatrao značajnim da gostima iz Makedonije predstavi našu ustanovu. Njihov cilj je bio detaljno upoznati sistem, strukture i nositelje obrazovanja odraslih u BiH s akcentom na aktuelne prioritete, procese i izazove u čemu su im naša iskustva kao javne škole koja realizuje programe obrazovanja odraslih i koja je skoro prošla kroz proces akreditacije i upisa u registar organizatora obrazovanja odraslih, bila od velikog značaja.

Posjeta je protekla u izvanrednoj prijateljskoj i radnoj atmosferi i nadamo se nastavku dalje uspješne saradnje sa prijateljima iz Makedonije. Ovom prilikom se zahvaljujemo i uposlenicima DVV International na čelu sa direktorom Dr. Emirom Avdagićem na dugogodišnjoj uspješnoj I prije svega prijateljskoj saradnji.

📷 Fotografije

11.05.2018.

Matursko veče

Danas 11.05.2018.godine smo ispratili još jednu generaciju maturanata naše škole. Naši maturanti su nas još jednom oduševili svojim ponašanjem i izgledom. To je bio skup divnih mladih ljudi koji od večeras ulaze u novu fazu svog života.

Matursko veče održano je u Hotelu Holiday, čijem osoblju se ovom prilikom zahvaljujemo na gostoprimstvu i odličnoj oorganizaciji ove naše svečanosti.

Svim maturantima želimo svu sreću u budućem životu i radu, profesori i uposlenici Srednje građevinsko-geodetske škole!

📷 Fotografije

21.03.2018.

Izvedbeni plan i program za realizaciju ekskurzije učenika III-ih razreda škole u školskoj 2017/2018.godini

20.11.2017.

Prezentacija kompanije INTRAS d.o.o

U petak 17.11.2017.godine, u našoj školi je održana prezentacija kompanije INTRAS d.o.o, na temu „Mjerni alati i zaštita na radu“.

Predstavnici kompanije su učenicima trećeg razreda (III mj) kroz prezentaciju i praktičnu primjenu pokazali razne vrste mjernih alata i način rada s njima. Zajedno sa učenicima predavanju su prisustvovali i nastavnici stručno-teorijske nastave Mirzet Čolpa, Dženan Kršo i Saudin Smajić.

Učenici su pokazali veliki interes i dali veliki doprinos aktivno sudjelujući u ovom projektu. INTRAS d.o.o posluje već 18 godina i bavi se marketingom i distribucijom ručnih alata i opreme za građevinarstvo. Od 2006.godine rade brend PROTECH, s kojim su, naravno zahvaljujući kvalitetu i povjerenju kupaca, postali lideri na tržištu. Kao društveno-odgovorna kompanija ove godine su se odlučili na upostavljanju saradnje sa našom školom. Rezultat te saradnje je ova prezentacija mjernih alata u građevinarstvu i zaštita na radu.

Predstavnica kompanije INTRAS d.o.o. Anela Šemić nam je u svom e-mailu nakon završene prezentacije napisala: „Oduševljeni smo interesovanjem vaših učenika i nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti sa saradnjom, te da će ista biti mnogo intenzivnija na obostrano zadovoljstvo“. Sa iskrenim željama da će se ova saradnja nastaviti zahvaljujemo se kompaniji INTRAS,d.o.o.

📷 Fotografije

10.11.2017.

DAN GRAĐEVINARA

'Deficit kadrova u građevinarstvu i utjecaj ove pojave na konkurentnost bh. građevinarstva u zemlji i inostranstvo'

Povodom Dana građevinara, danas 07.11.2017.godine u Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine održan je privredno-stručni skup na temu „Deficit kadrova u građevinarstvu i utjecaj ove pojave na konkurentnost bh. građevinarstva u zemlji i inostranstvu“.

U uvodnom dijelu skupu su se obratili: predsjednik Privredne/Gospodarske Komore Federacije BiH gospodin Mirsad Jašarspahić, Ministar u vladi Federacije BiH za poduzetništvo, obrt i razvoj Amir Zukić i predstavnik Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BH.

U radnom dijelu skupa govorili su predstavnici građevinskih kompanija: IPSA-Institut, Euro Asfalt, Džekos Sarajevo, IGM Visoko, AIK Inženjering.

Ispred obrazovnih ustanova koje školuju građevinski kadar obratili su se direktor Srednje građevinsko-geodetske škole Hajrudin Ramović i profesor Zahid Bašić ispred Građevinskog fakulteta iz Tuzle. Direktor naše škole održao je izlaganje na temu „Budućnost i sigurnost zanatskih i tehničkih zanimanja u građevinarstvu na tržištu rada i prijedlozi stimulisanja interesa mladih za ova zanimanja“. U svom izlaganju dotakao se aktuelne problematike sa kojima se susreće obrazovanje u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, i dao korisne prijedloge za prevazilaženje problema interesovanja mladih za zanimanja građevinske struke.

Čast nam je što smo bili sudionici ovog uvaženog skupa.

📷 Fotografije

06.11.2017.

Ogledni čas iz Primjena računara u građevinarstvu

Danas, 06.11.2017.godine je u prostorijama škole održan ogledni čas iz predmeta Primjena računara u građevinarstvu.

Tema oglednog sata je bila AutoCAD primjena layera na arhitektonskom crtežu.

Profesor Zuhrić Edin i učenici II a razreda su na jako lijep način prikazali nastavnu jedinicu i približili prisutnim tematiku sata.

Svi zajedno i profesor i učenici zaslužuju pohvale.

📷 Fotografije

03.11.2017.

Reportaža magazina Stav

Magazin Stav je objavio reportažu o humanitarnoj akciji učenika naše škole koja je rezultirala gradnjom bunara u dalekom Bangladešu.

Zahvaljujemo se gospođi Enisi Alagić, gospodinu Veliji Hasanbegoviću fotografu i urednicima magazina Stav na divnoj reportaži o našoj školi.

Nadamo se da ćemo i dalje sarađivati pišući o lijepim stvarima i uspjesima naših učenika.

📷 Fotografije Video

22.10.2017.

Humanitarna akcija naše škole u dalekom Bangladešu

Školske 2016/17. godine, u okviru nastavne jedinice "Moj doprinos zajednici" čiji je moto bio hadis (izreka Božijeg poslanika Muhammeda a.s) - "Najbolji ljudi jesu oni koji su najkorisniji drugim ljudima", učenici II razreda Građevinsko-geodetske škole, koji pohađaju časove vjeronauke sakupili su novčana sredstva koja su utrošena za kopanje i izgradnju bunara u Bangladešu.

📷 Fotografije Video

20.10.2017.

Ogledni čas

Danas je u kabinetu Sporta i tjelesnog odgoja održan ogledni čas, Košarkaški dvokorak - tehnike.

Profesor sporta i tjelesnog odgoja Mirsad Bojić zajedno sa učenicima II 2geo razreda pokazali su nam tehnike izvođenja košarkaškog dvokoraka.

Svi zajedno, učenici i profesor Mirsad Bojić zaslužuju pohvalu za održani čas.

📷 Fotografije

16.10.2017.

Ogledni čas

Danas je u kabinetu Bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika održan Ogledni čas u drugom ( II a ) razredu sa temom Imenice.Profesorica Azra Jahić je na savremen način zajedno sa učenicima prikazala kako treba da izgleda jedan uspješan čas.

Ovom prilikom zahvaljujemo se profesorici Azri Jahić i učenicima II a razreda što su nam omogućili da prisustvujemo ovom času.

📷 Fotografije

18.09.2017.

Ekskurzija učenika trećih razreda škole u školskoj 2016/2017.godini

Pripreme za organizaciju maturske ekskurzije trećih razreda naše škole počele su još krajem septembra 2016.godine. Pomoćnik direktora Asmir Demir uz saglasnost direktora škole Hajrudina Ramovića, zajedno sa razrednicima trećih razreda napravio je plan o načinu realizacije maturske ekskurzije u ovoj školskoj godini.

Učenici su dostavili ponude agencija od kojih se cijenom i kvalitetom usluge izdvajala ona Centrotoursa, gdje je cijena aranžmana za ekskurziju Italija-Francuska-Španija, uz četiri noćenja u Lloret de Maru i jednim noćenjem u Lido di Jesolu u Italiji iznosila 389KM.

Na ekskurziju je krenulo 48 učenika uz pratnju pomoćnika direktora Demir Asmira i tri razrednika: Kereš Irfan, Čolpa Mirzet i Kršo Dženan.

Na put se krenulo u večernjim satima 09.06.2017.godine. Na putovanju smo imali obilazak Verone koji je trajao 9 sati, nakon toga smo nastavili putovanje i u nedelju 10.09.2017. smo stigli u Lloret de Mar u Španijji. Tu smo boravili četiri dana, tokom kojih smo imali posjetu Barceloni (u dva navrata), kai nekoliko fakultativnih izleta, Port Aventura, Camp Nou, Aquarium,...

Na povratku smo obišli; Kan, Nicu i Monako-Monte Karlo. U Italiji smo imali jedno nočenje kod Verone, nakon kojeg smo nastavili put za Sarajevo.

U Sarajevo smo stigli u jutarnjim satima 19.06.2017.godine

Ekskurzija je protekla u izvanrednoj atmosferi, bez ijednog incidenta.Učenici su vidjeli i naučili mnogo o kulturno-historijskim znamenitostima Italije, Francuske i Španije što će im itekako pomoći u nastavlu njihovog daljeg školovanja.

Sve u svemu ekskurzija za deset!

📷 Fotografije

14.07.2017.

RANG LISTE PRIMLJENIH UČENIKA
U DRUGOM KONKURSNOM ROKU

05.07.2017.

RANG LISTE PRIMLJENIH UČENIKA

28.04.2017.

Sajam obrazovanja

U SC Slavija u Istočnom Sarajevu, 28.04.2017.godine u organizaciji Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža održan je Sajam obrazovanja uz pokroviteljstvo Ambasade SAD-a u BiH. Našu školu predstavljali su pomoćnik direktora Demir Asmir, profesor Kereš Irfan te učenici III 2a, Heljić Amir i Tabaković Amar, učenik II geo Paljevac Vedad i učenica III 2geo Hodžić Nasiha. Održani sajam je zaista opravdao sva očekivanja a sve pohvale zaslužuju organizatori sajma.

📷 Fotografije

07.04.2017.

Ogledni čas

Danas, 07.04.2017. godine u učionici III gr, održan je ogledni čas iz predmeta Statika i otpornost materijala. Profesor Karavdić Đevdo zajedno sa učenicima uspješno je realizovao ogledni čas i svi zajedno zaslužuju pohvalu.

📷 Fotografije

06.04.2017.

Ogledni čas

U prostorijama škole dana 06.04.2017.godine održan je ogledni čas iz Matematike na temu Neodređeni integral. Čas je uspješno realizovan sa učenicima IV gr. Sve pohvale za profesora Damira Bekteševića i učenike IV gr.

📷 Fotografije

27.03.2017.

Izvedbeni plan i program za realizaciju ekskurzije učenika III-ih razreda škole u školskoj 2016/2017.godini

27.03.2017.

TAKMIČENJE IZ PRUŽANJA PRVE POMOĆI CRVENOG KRSTA

U Srednjoj medicinskoj školi – Jezero, u subotu, 25.03.2017. godine je održano XXII takmičenje iz pružanja prve pomoći Crvenog krsta opštine Centar Sarajevo za srednje škole.

Naši učenici kao članovi sekcije Crveni krst učestvovali su u takmičenju sa profesoricom Muberom Pozder i osvojili 7 mjesto.

Čestitamo našim učenicima na zalaganju i predanosti, a pobjednicima želimo uspjeh i u daljem takmičenju.

📷 Fotografije

17.03.2017.

Posjeta sajmu namještaja INTERIO

Dana 17.03.2017. godine učenici llgr sa prof. Minkom Pelja Vasilić posjetili su sajam namještaja INTERIO u Skenderiji.

Posjeta je bila izuzetno uspješna,a učenici su pokazali veliko zanimanje i odgovornost za ovaj vid edukacije.

📷 Fotografije

07.03.2017.

Bazar

Dana 7.03.2017.godine u prostorijama škole je održan bazar u saradnji sa učenicima, uposlenicima i roditeljima Srednje građevinsko-geodetske škole, s ciljem prikupljanja novca za učenike koji nisu u mogućnosti priuštiti odlazak na ekskurziju.

Pored fotografija,umjetničkih slika , ukrašenih lampi,ručno izrađenih narukvica i ogrlica, učešće je uzela i maketarska sekcija.

Ovom prilikom se svim učenicima i nastavnicima zahvaljujemo na trudu,zalaganju ,aganžmanu i vremenu jer su učinili sve da bazar bude uspješno realizovan.

UPRAVA ŠKOLE

📷 Fotografije

07.03.2017.

POSJETA OKRUGLOM STOLU „ISA BEG ISHAKOVIĆ I NJEGOVO VRIJEME“

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu u petak je održan okrugli stol o temi “Isa-beg Ishaković i njegovo vrijeme“ u organizaciji Udruženja za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković kojem su prisustvovali i naši učenici uz pratnju profesorice historije.

Kroz predavanja stručnjaka, historičara i metodičara mogli smo dosta toga naučiti o liku i djelu Isa- beg Ishakovića, te ključnim temama historijskog, političkog, ekonomskog i socijalnog konteksta osnivanja grada Sarajeva. Predavači su skrenuli pažnju na 555 godina Vakufname Isa bega Ishakovića koja baštini sve do danas suživot različitih vjera i kultura u srcu Evrope.

📷 Fotografije

04.03.2017.

Ogledni čas iz predmeta Beton i armirani beton

03.marta 2017.godine, u prostorijama škole održan je ogledni čas iz predmeta Beton i armirani beton. Profesor Samir Arnautović zajedno sa učenicima IV gr predstavili su nastavnu temu; Vrste temeljnih konstrukcija. Čas je odlično koncipiran i profesor i učenici zaslužuju pohvalu.

📷 Fotografije

02.03.2017.

Ogledni čas iz predmeta: Beton i armirani beton

U prostorijama škole 15.februara 2017.godine održan je ogledni čas iz predmeta Beton i armirani beton.

Profesorica Aida Kapetanović, zajedno sa učenicima trećeg (III) građevine, predstavili su nam na jedan izuzetan način nastavnu jedinicu Armature. Čas je bio kombinacija metode verbalne komunikacije sa prezentacijom urađenog, te praktičnim primjerima i na kraju grafičkim predstavljanjem.

Čas je protekao u jako lijepoj radnoj atmosferi i učenici su zajedno sa profesoricom na jako lijep način predstavili svoju temu. Svi zajedno zaslužuju sve pohvale.

📷 Fotografije

28.02.2017.

SVEČANOST POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Stručni aktiv nastavnika historije i Udruženje nastavnika historije Kantona Sarajevo pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je obilježilo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u prostorijama Gimnazije Obala, 27.02.2017. godine sa početkom u 12 sati.

Prelijepi likovni i literarni radovi učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, te predavanja eminentnih gostiju istakli su značaj 1.marta za sve građane Bosne i Hercegovine.

Na svečanosti uz pratnju profesorice historije prisustvovali su i učenici naše škole Hasanović Alem i Pandžo Ilma sa svojim likovnim radovima koje su radili uz upute i savjete profesorice Agović Mirsade.

Nakon priredbe i predavanja, učenici i gosti su položili cvijeće i odali počast stradaloj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.godine.

Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

📷 Fotografije

27.12.2016.

Ogledni čas iz hemije

Dana, 23.12.2016. godine, petak, u odjeljenju Ia, realizovan je ogledni čas iz hemije, prof. Aide Mehmedović. Kombinovanim metodama rada i uz struktuirani sadržaj, uspješno je obrađena nastavna jedinica: 'Disperzni sistemi'.

Učenici su aktivno učestvovali u realizaciji nastave i pokazali svoje znanje, vještine rukovanja sa laboratorijskim priborom i posuđem, kulturu komunikacije, saradnju u grupi, prezentacijske vještine, ali i takmičarski duh.

Aktivno učešće na času je imala i komisija u sastavu: direktor škole, zamjenik direktora i pedagogica, koji su nadzirali i bodovaki rad grupa, kao i proglasili pobjednika.

U prilogu možete pogledati slike sa oglednog časa.

📷 Fotografije

21.12.2016.

Humanitarni bazar

Povodom organizacije učeničke ekskurzije u saradnji sa učenicima, uposlenicima i roditeljima Srednje građevinsko-geodetske škole, danas se održava humanitarni bazar s ciljem prikupljanja novca za učenike koji nisu u mogućnosti priuštiti istu.

Učenici su uz pomoć svojih roditelja učinili sve da bazar bude uspješno realizovan.

Pored hrane na bazaru možete pronaći fotografije,umjetničke slike te ručno izrađeni nakit učenika ove škole .

Bazar se realizuje danas (21.12.) u terminu od 11h-15h u prostorijama Srednje građevinsko-geodetske škole.

Dobrodošli na humanitarni bazar!

📷 Fotografije

19.12.2016.

Sajam vještina 2016 - Skenderija

Na održanom Sajmu vještina u Skenderiji 16. i 17. decembra 2016. godine učešće je uzela i naša škola. U takmičarskom dijelu Skills Show 2016 iz oblasti ugradnje keramike od prijavljenih ekipa naša škola je osvojila 1 mjesto.

Ekipu su činili učenici:

1.Šeho Sadin
2.Hadžović Elvedin
3.Januzi Armend
4.Ćosić Nedim

U revijalnom dijelu Sajma sa postavljenim štandom, izložbom i prezentacijskim dijelom o našoj školi predstavljali su učenici:

1.Salkunić Tarik
2.Hasanović Alma
3.Mujagić Nejra
4.Frljak Sumeja
5.Mandžo Redžad

Mentorski tim naše škole predstavljali su profesori praktične nastave:

1.Saudin Smajić
2.Kršo Dženan
3.Čolpa Mirzet

Ovom prilikom menadžment škole se zahvaljuje profesorima koji su pripremali takmičenje i propratili Sajam kao i pomenutim učenicima.

📷 Fotografije Video

01.12.2016.

POSJETA MUZEJU

Dana, 30.11.2016.god, učenici II mj-moleri su u oviru predmeta Tehnologija zanimanja zajedno sa nastavnicom stručno-teorijske nastave Svjetlanom Šeta, dipl.ing.arh.,posjetili Muzej Sarajeva u Brusa bezistanu.

Tom prilikom su pogledali stalnu postavku muzeja koja pokazuje dešavanja na prostoru grada od prahistorije do vladavine Austrougarske monarhije i upoznali se sa znamenitostima grada Sarajeva.

📷 Fotografije

30.11.2016.

U POSJETI SALONU KERAMIKE

Dana 30. 11. 2016. god. učenici II mj razreda, zanimanje keramičar, posjetili su salon keramike MUREX u terminu časova iz tehnologije zanimanja.

Predmetna prof. Minka Pelja Vasilić, d.i.a. upoznala je učenike sa izborom i upotrebom materijala ove firme koja ima u ponudi sve vrste keramičkih pločica,sanitarne opreme, termoizolacijskih i hidroizolacijskih materijala kao i opreme za kupatila.

Učenici su imali priliku vidjeti i materijale za izradu ravnih krovova i industrijskih podova prvoklasnog kvaliteta. Upoznali su se i sa profesionalnim alatima za keramiku, nivelatorima, mašinama i ljepilima svih vrsta.

Učenici su pokazali veliko zanimanje za materijale sa kojima su imali priliku da se susretnu i zahvalnost profesorici za posjetu koja im je omogućena. Otišli su zadovoljni izrazivši želju za novom sličnom posjetom.

📷 Fotografije

23.11.2016.

Ogledni čas

Dana 21.11.2016.godine, u prostorijama multimedijalnog kluba održan je ogledni čas iz predmeta Bosanski, hrvatski i srpski jezik, profesorice Arme Hrnić zajedno sa učenicima I 1geo razreda. Tema sata bile su Stilske figure.

Učenici zajedno sa svojom profesoricom na najbolji način su nam prezentovali ovu jako zanimljivu temu.

Čas je protekao u lijepoj radnoj atmosferi.

📷 Fotografije

14.11.2016.

Posjetili smo Sarajevo University Fair : Treći Međunarodni sajam visokog obrazovanja i Okrugli stol u Sarajevu

04.11.2016.godine učenici četvrtih razreda zajedno sa Ljiljanom Vidović , pedagogom škole i Sanelom Dikonja, socijalnim radnikom , posjetili su III Međunarodni sajam visokog obrazovanja . Na Sajmu su bili predstavljeni univerziteti iz Bosne i Hercegovine ali i iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije i drugih zemalja u regionu. Cilj je bio okupiti univerzitetske predstavnike, maturante i agencije za zapošljavanje koji će predstaviti maturantima mogućnosti za nastavak školovanja u zemlji i inostranstvu.

Učesnici Sajma:

1. Univerzitet u Ljubljani
2. Univerzitet u Mariboru
3. Univerzitet u Kopru
4. Univerzitet u Novoj Gorici
5. CMEPIUS Slovenija
6. Sveučilište u Zagrebu
7. Sveučilište u Osijeku
8. Sveučilište u Dubrovniku
9. Sveučilište u Zadru
10. Sveučilište u Koprivnici
11. Sveučilište u Rijeci
12. Sveučilište u Splitu
13. Visoko učilište ALGEBRA Zagreb
14. Visoka škola PAR Rijeka
15. Visoko učilište R.I.T. Croatia
16. ZŠEM Zagreb
17. Metropolitan univerzitet Beograd
18. Univerzitet Džon Nezbit Beograd

19. Farmaceutski fakultet Novi Sad
20. Stomatološki fakultet Pančevo
21. University of Pecs Hungary
22. TEMPUS Hungary
23. Univerzitet SSST Sarajevo
24. Internacionalni univerzitet Sarajevo
25. Univerzitet u Tuzli
26. Univerzitet u Vitezu
27. Univerzitet Apeiron Banja Luka
28. Nezavisni univerzitet Banja Luka
29. Univerzitet Kallos Tuzla
30. Evropski univerzitet Brčko
31. Univerzitet Hercegovina
32. Business Academy Sarajevo
33. Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu
34. Fondacija Konrad Adenauer
35. N.G. Ferienarbeit in Deutschland
36. Educo Centar Sarajevo i mnogi stipenditori

U sklopu Sajma održan je Okrugli sto  na temu: “Visoko obrazovanje i realni sektor”.

03.11.2016.

Obilazak i razgledanje izgrađenih objekata niskogradnje – predmet Mostovi IV gr

25.10.2016.godine učenici IV gr (12 učenika ) zajedno sa nastavnikom stručno-teorijske grupe predmeta Karavdić Đevdom, DIG išli su u obilazak izgrađenih objekata niskogradnje i upoznali se sa sastavnim elementima, osobinama i načinom izgradnje.

Posjeta je obavljena u okviru predmeta Mostovi.

📷 Fotografije

31.10.2016.

Realizirana edukacija sa učenicima - edukatorima u sklopu Projekta vršnjačka edukacija - „Prevencija rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju“

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i ove školske godine nastavlja sa realizacijom Projekta vršnjačke edukacije „Prevencija rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju“. Ciljana skupina su učenici trećih razreda srednjih škola. Cilj projekta je pružanje podrške učenicima u jačanju osobnih kompetencija, motivacije za cjeloživotno učenje, te primjenu stečenih znanja i vještina u unaprjeđenju saobraćajne kulture. Projekt će se u školskoj 2016/2017 godini realizrati u dvije faze. Prva faza uključuje edukaciju učenika – vršnjačkih edukatora, a druga faza se odnosi na edukaciju svih učenika trećih razreda srednjih škola – vršnjački edukatori educiraju vršnjake.

I ove školske godine smo uzeli aktivno učešće u Projektu vršnjačke edukacije. Učenici – edukatori iz naše škole su Frljak Sumeja 3 1a i Heljić Amir 3 2a.

Učenici su prisustvovali okruglom stolu dana 12.10.2016., te edukaciji u Šabićima – škola u prirodi u subotu 15.10. i nedjelju 16.10.2016. godine.

Pored gore navedenih sadržaja, te pješačenja u prirodi kao afirmacije zdravog stila življenja, učenici su imali vrijeme predviđeno i za slobodne aktivnosti.

Koordinator projektnih aktivnosti u školi je Lejla Osmanagić, psiholog škole.

📷 Fotografije

31.10.2016.

Ogledni čas

Danas je u prostorijama škole održan ogledni čas iz predmeta Osnove hidrotehnike.

Profesorica Hatidža Malanović i učenici IV građevine su nam uspjeli približiti na koje sve načine se radi vodosnabdjevanje naselja. Učenici su bili organizirani u grupe od kojih je svaka imala jedan način vodosnabdjevanja.

Svaka grupa je uradila maketu te nam na taj način još više pomogla da shvatimo načine vodosnabdjevanja.

Čas je bio izuzetno uspješan i učenici i profesorica Hatidža Malanović zaslužuju pohvale.

📷 Fotografije

31.10.2016.

POSJETA MUZEJU SARAJEVA 1878.g.-1918.g.

Učenici II geo i II 2 a su u petak u sklopu redovne nastave i časova historije sa profesoricom Muberom Pozder posjetili Muzej Sarajeva 1878-1918.godine.

Kako su prema Nastavnom planu i programu došli do tematike vezane za uspostavljanje A-U vlasti u BiH učenici su kroz posjetu ovog depandansa Muzeja obišli stalnu postavku koja hronološki i na zanimljiv način predstavlja ovaj period historije naše zemlje.

📷 Fotografije

28.10.2016.

Realizacija Projekta „Edukativna platforma – ljetna škola za mlade talentovane učenike/ce“

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i ACADEMY-e 387, realizovan je projekat „Edukativna platforma –ljetna škola za mlade talentovane učenike/ce“ u periodu od 3.10.-7.10.2016.godine.

Našu školu predstavljali su učenici – maturanti : Džafer Alma IVa, Kajanija Lamija IV gr i Imamović Merima IV geo.

Nakon uspješno završene obuke učenicima su na svečanoj ceremoniji u ponedjeljak 10.10.2016. godine dodijeljeni certifikati za uspješno učešće u projektu „Škola informacijsko-komunikacijske tehnologije“.

📷 Fotografije

26.10.2016.

Učenici II mj posjetili Historijski muzej BiH i izložbu slika „EXART`S„

12.10.2016.godine u okviru predmeta Tehnologija zanimanja, učenici II mj sa nastavnicom stručno-teorijske nastave Svjetlanom Šeta,DIA su posjetili Historijski muzej BiH i izložbu slika „Exart`s“.

Cilj posjete je bio obilazak stalne postavke Muzeja i godišnje izložbe radova „EXART`S“.

📷 Fotografije

19.10.2016.

Saradnja škola

Učenici naše škole, drugi i treći razred zanimanje moler, zajedno sa nastavnikom Kršo Dženanom, obavljali su svoju Praktičnu nastavu radeći na krečenju kabineta za Engleski jezik u Osnovnoj školi "Meša Selimović" u Sarajevu.

Direktor naše škole gospodin Hajrudin Ramović i direktor navedene osnovne škole gospodin Ekrem Jahić dogovorili su ovu saradnju koja je u skladu sa interesima i trenutnim potrebama obiju škola.

Škola Meša Selimović je obezbijedila potrebni materijal, a učenici naše škole su pokazali svoje molerske vještine.

📷 Fotografije

29.09.2016.

Turnir prijateljstva

Danas je na igralištu naše škole povodom Dana škole održan Turnir prijateljstva za djevojke u malom nogometu.

Nogometašice naše škole u finalu su pobijedile Elektrotehničku školu. Moramo pohvaliti djevojke predvođene profesorima sporta Bojić Mirsadom i Isa Adnanom.

Želja nam je da ovaj turnir preraste u tradiciju i da naredne godine ugostimo više škola.

📷 Fotografije

19.09.2016.

Prvi roditeljski sastanak

Dana 15.09.2016. godine, u prostorijama škole održan je prvi roditeljski sastanak u novoj školskoj godini.

Za roditelje učenika prvih razreda organizovan je i održan zajednički roditeljski sastanak u holu škole kojem su prisustvovali svi razrednici prvih razreda, direktor škole Hajrudin Ramović, pomoćnik direktora Asmir Demir i pedagog škole Ljiljana Vidović.

Pozdravni govor održao je direktor škole Hajrudin Ramović koji je tom prilikom roditeljima učenika približio organizaciju i rad škole te ih upoznao sa pravima i dužnostima učenika.

Raduje nas što je jako veliki broj roditelja prisustvovao prvom roditeljskom sastanku. Nakon završetka zajedničkog roditeljskog sastanka, razrednici svih razreda dočekali su roditelje u učionicama gdje su nastavili sa roditeljskim sastankom.

Za kraj sretan nam početak nove školske godine!

📷 Fotografije

08.06.2016.

Matursko veče

Učenici naše škole proslavili su kraj srednjoškolskog obrazovanja u petak 27.05.2016.godine u prelijepom ambijentu Hotela Radon plaza. Maturska večer protekla je u izuzetno dobrom raspoloženju maturanata i prisutnih profesora.

Ovom prilikom zahvaljujemo se osoblju Hotela na izvanrednoj organizaciji maturske večeri. Nadamo se da će ovo veče, kao i cijelo školovanje u našoj školi, učenicima ostati u lijepom sjećanju.

📷 Fotografije

26.05.2016.

Ogledni čas/ Građevinske konstrukcije

Danas, 26.05.2016.godine, u kabinetu građevinskih konstrukcija održan je ogledni čas na temu; Drvene konstrukcije, drveni krovovi.

Za ogledni čas učenici i profesori izradili makete drvenih krovova na kojima su pokazivali detalje izrade raznih vrsta drvenih krovova. Času su prisustvovali direktor škole Hajrudin Ramović, pomoćnik direktora Asmir Demir, pedagogica Ljiljana Vidović i profesorica Hatidža Malanović.

Čas je protekao u izvanrednoj radnoj atmosferi tako da i učenici II 2A i profesor Mirzet Čolpa zaslužuju sve pohvale.

📷 Fotografije

24.05.2016.

RASPORED POLAGANJA MATURSKIH I ZAVRŠNIH ISPITA

20.05.2016.

VIII FESTIVAL RADA SREDNJIH TEHNIČKIH ŠKOLA BIH

07.05.2016.godine predstavnici naše škole su uzeli učešće u VIII festivalu rada srednjih tehničkih škola BiH, koji se održao u Živinicama.

Našu školu se predstavljali učenici IV stepena, arhitektonski tehničar Alikadić Senad, i geodetski tehničar Šurković Tarik sa mentorima Malanović Hatidžom i Hodžić Zonjom.

Ovom prilikom posebno pohvaljujemo Šurković Tarika koji je osvojio prvo mjesto u svojoj kategoriji. Zahvaljujemo se domaćinu JU Mješovitoj srednjoj školi u Živinicama na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji takmičenja.

📷 Fotografije

13.05.2016.

Posjeta radionici „Kustos na jedan dan“

Učenici II razreda naše škole su 12.05.2016.godine učestvovali u radionici „Kustos na jedan dan“ koja se realizovala uz saradnju Fonda Memorijala Kantona Sarajevo i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Organizatori radionice i izložbe „Naoružanje Drugog svjetskog rata“ su iskoristili svoje znanje i stručnost i učenicima približili posao kustosa kao i historiju Drugog svjetskog rata.

📷 Fotografije

12.05.2016.

Predmet Osnove Hidrotehnike

U maju mjesecu učenici trećeg razreda građevinsko odjeljenje naše škole su, na časovima Hidrotehnike iz oblasti Regulacije vodotoka kod profesorice stručno - teorijske grupe predmeta Hatidže Malanović, dipl. ing. građ., dobili zadatak da kao praktičan rad od jednostavnih materijala i uz što manje troškove samostalno urade makete osiguranja riječnog korita od poplava.Učenici su bili podjeljeni u četiri grupe:

Prva grupa: Salihović Ervin, Imšić Amina, Šabić Emrah, Milišić Denis

Druga grupa : Haramandić Amina, Bićo Hamza, Škrijelj Mirhat, Alić Nedim

Treća grupa: Kajanija Lamija, Habibija Almir, Glavinić Arnel, Mujala Amer,

Četvrta grupa: Hodžić Aid, Sadiković Almin, Kalafat Ahmed

Prezentaciji učeničkih radova je prisustvovala pedagogica naše škole Vidović Ljiljana. Sve pohvale učenicima

📷 Fotografije

11.05.2016.

Izbor najboljeg učeničkog rada iz predmeta Projektovanje

Na predmetu Projektovanje, u okviru projekta „Praksa dvosmjerno“, birali smo najbolji učenički rad.

Ovaj događaj je ujedni i završetak ovogodičnjeg projekta „Praksa dvosmjerno“, na predmetu projektovanje, u okviru koga smo pozvali neke od eminentrnih stručnjaka iz oblasti projektovanja javnih objekata da održe predavanja četvrtim arhitektonskim razredima i da predstave neke od svojih radova.

Ove godine to su bili arh. Zuko Sanid , arhitektonski biro „AR-CH“, arh. Serdarević Muhamed arhitektonski biro „NORMAL“ i arh. Igor Grozdanić arhitektonski biro „NON-STOP“.

U krug radova koji će se takmičiti , nakon selekcije , izabrano je 13 radova iz oba arhitektonska razreda.

Komisiju za izbor najboljih radova su činili gore navedeni gostujući predavači uzuzetak gosp. Igora Grozdanića, koji nije bio u mogućnosti da dođe, te je u njegovo ime u komisiji bila gospođa Hasnija Kazić, šef arhitektonskog biroa NON STOP.

Nakon prezentacije svakog učeničkog rada , učenici su imali priliku da brane svoje radove ispred komisije, koja je nakon toga ocijenila njihove projekte.

Učenici koji su iz oblasti projektovanja javnih zgrada osvojili prva tri mjesta su:

1.Kolić Hana IV1-a
2.Alikadić Senad IV1-a
3.Katanić Adelisa IV1-a

Nagrada najbolje plasiranim učenicima je jednodnevna praksa u arhitektonskim biroima u kojima rade članovi komisije.

Čestitamo svim učenicima na pokazanom trudu, i zahvaljujemo se članovima komisije na izdvojenom vremenu.

📷 Fotografije

11.05.2016.

Gostujuće predavanje

Na predmetu Projektovanje, u okviru projekta „Praksa dvosmjerno“, četvrti razredi arhitektonskog smjera su po treći put u ovoj godini imali gostujućeg predavača. Ovaj put smo ugostili Arhitektu Igora Grozdanića iz arhitektonskog biroa „NON STOP“.

Predavač je predstavio 6 svojih projekata od čega su bile tri realizacije. Kroz cijelo predavanje predavač je naglašavao proces razvoja ideje.

Učenicima je ovo predavanje bilo izuzetno interesantno, jer su realizacije bili objekti u blizini naše škole.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo gospodinu Igoru Grozdaniću na izdvojenom vremenu.

Kabinet za projektovanje.

📷 Fotografije

06.05.2016.

Projekat "Porodično u Vašoj školi"

U sklopu projekta „Porodično u Vašoj školi“ , 31.03.2016. godine sa početkom u 16.30h, realizovano je predavanje za roditelje učenika I razreda na temu : „Adolescencija-roditelji kao podrška“.

Pedagog iz JU Porodično savjetovalište, Mahira Poljak održala je predavanje koje je ocijenjeno kao vrlo uspješno i intesantno. Roditelji su imali priliku da diskutuju i razmijene svoja mišljenja i iskustva u vezi različitih potreba svojih adolescenata.

📷 Fotografije

06.05.2016.

IZLOŽBA “ANA FRANK – HISTORIJA, ISTORIJA, POVIJEST ZA DANAS”

Učenici naše škole su bili prisutni na otvaranju izložbe ''Anna Frank - Historija, Istorija, Povijest za danas'', u Galeriji Novi hram u Sarajevu, koja je 20.04.2016.godine kroz slike, citate i činjenice prikazala brojne detalje iz života jevrejske djevojčice čija je svjetska slava temeljena na ratnom dnevniku pronađenom nakon njene smrti.

Postavka donosi trideset i dva panela sa fotografijama i pratećim tekstom, uz osnovne historijske informacije o Drugom svjetskom ratu, progonu Jevreja, potom detalje iz života Anne Frank i njene porodice s kraja Drugog svjetskog rata, te života u logoru.

📷 Fotografije

04.05.2016.

Izlet za učenike

Učenici naše škole bili su na izletu 24. aprila 2016.godine. Učenici prvih i drugih razreda posjetili su Konjic, Jablanicu i Mostar, dok su učenici trećih i četvrtih razreda posjetili Travnik i Jajce.

Učenici su se ovom prilikom upoznali sa kulturno- historijskim i arhitektonskim znamenitostima ovih gradova. Izlet je protekao u izuzetno dobroj atmosferi i svi su se složili da nam ovakvih stvari treba više.

📷 Fotografije

06.04.2016.

Realizacija Projekta „Prevencija rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju“

U periodu septembar 2015. - mart 2016. godine učenici naše škole su imali priliku da učestvuju u Projektu vršnjačke edukacije iz oblasti bezbijednosti u saobraćaju „Prevencija rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju“. Ciljevi projekta su bili unaprjeđenje odgovornog ponašanja mladih u saobraćaju, jačanje osobnih kompetencija, motivisanje za cjeloživotno učenje i primjena stečenog znanja i vještina u unaprjeđenju saobraćajne kulture.

U decembru 2015. godine učenici naše škole Katanić Adelisa IV1a i Dautović Hasan IV gr su prisustvovali dvodnevnoj edukaciji za vršnjačke edukatore i tom prilikom usvojili znanja i vještine potrebne za realizaciju edukativnih radionica s ciljem prevencije rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju. U periodu februar - mart 2016. godine u okviru časova odjeljenske zajednice realizovane su edukativne radionice za učenike završnih razreda.

Učenici koji su učestvovali u radionicama su ocijenili da su radionice bile interesantne, te da su stekli nova znanja koja će biti korisna za njih budući da svakodnevno učestvuju u saobraćaju.

Projekat je organizovalo Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade KS u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Sarajevu i Fakultetom za saobraćaj i komunikacije. Koordinator projekta na nivou škole je bila Lejla Osmanagić – dipl. psiholog.

📷 Fotografije

04.04.2016.

Takmičenje iz pružanja prve pomoći Crvenog križa općine Centar Sarajevo

Učenici sekcije Crveni križ Srednje građevinsko-geodetske škole Sarajevo su sa profesoricom Muberom Pozder uzeli učešće u takmičenju srednjih škola iz pružanja prve pomoći pri općini Centar Sarajevo, koje je održano u Gimnaziji Obala 02.04.2016.g. sa početkom u 10 sati. Među plasiranim ekipama zauzeli smo zadnju poziciju, ali smo uživali u takmičenju i ugodnom druženju.

📷 Fotografije

01.04.2016.

KULT organizovao projekat "Svi u Spajalicu"

U okviru projekta „Svi u Spajalicu“ instituta za razvoj mladih KULT, učenici Srednjoškolskog centra Hadžići i Srednje građevinsko-geodetske škole Sarajevo radit će na popločavanju platoa ispred Obrazovno-razonodnog centra za mlade Spajalica na Ilidži odakle je izvještavala Minela Jašar

Preuzeto sa N1

Video

📷 Fotografije

23.03.2016.

Posjeta naših učenika MUP-u Kantona Sarajevo

Dana 17.03.2016. godine su Upravu policije MUP-a Kantona Sarajevo posjetili učenici Srednje Građevinsko-geodetske škole iz Sarajeva.Posjeta je organizirana i realizirana na zahtjev predstavnika Građevinsko-geodetske škole, a kao dio praktične nastave iz predmeta „Građansko obrazovanje/demokratija i ljudska prava u procesu realizacije nastavne teme: „Problem vršnjačkog nasilja u školi“.

Učenici su ovom prilikom, zajedno sa predmetnim profesorom, razgovarali sa nadležnim policijskim službenicima koji se bave ovom problematikom u okviru realizacije projekta „Rad policije u zajednici“, te kolegama iz Sektora uniformirane i kriminalističke policije, koji su prezentirajući praktične primjere iz svakodnevne prakse, ali i prezentacijom dijelova „Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv maloljetničkog prestupništva u Kantonu Sarajevo“, pokušali učenicima objasniti najefikasnije načine za dugoročno rješenje ovog problema, posebno sa aspekta djelovanja MUP-a Kantona Sarajevo.

Pitanja formulirana tokom razgovora, a koja se nameću kao imperativ u procesu rješavanja ovog problema tiču se stvarne ozbiljnosti vršnjačkog nasilja, konkretnog djelovanja institucija vlasti u cilju rješavanja ovog problema, nivoa vlasti odgovornih za prevenciju i sprečavanja ovakvih oblika ponašanja, te dodatnih mjera koje državni organi, nevladine organizacije i cijela zajednica, mogu poduzeti sa ciljem eliminiranja ovakvih, sve učestalijih društveno štetnih i neprihvaljivih oblika ponašanja.

📷 Fotografije

21.03.2016.

Ogledni čas iz predmeta Matematika

Danas, 21.03.2016.godine, u prostorijama škole održan ogledni čas iz predmeta Matematika, kod profesorice Mersihe Kos-Raščić. Nastavna tema bila je; Eksponencijalne funkcije, jednačine i nejednačine, sa posebnim akcentom na Eksponencijalnu funkciju y = a x

Učenici II 2a razreda uzeli su aktivno učešće u nastavnom satu tako da možemo kazati da je čas bio dobar.

📷 Fotografije

19.03.2016.

Sajam srednjih škola KS

Tokom subote i nedjelje, dana 19. i 20.03. 2016. godine održan je Sajam srednjih škola Kantona Sarajevo na kome je učestvovala i naša škola.

Direktor Srednje škole metalskih zanimanja u Sarajevu, koja je bila i domaćin ovog projekta, Elmedin Lukač kazao je da je dvodnevni Sajam srednjih škola Kantona Sarajevo (KS), lijep i koristan projekt, koji za cilj ima pomoć mladim ljudima i njihovim roditeljima kako bi na ispravan način odabrali daljnji put u pogledu nastavka školovanja u srednjim školama.

Ovaj sajam podržalo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i dalo sagalasnost za njegovu realizaciju, jer smatra da će ovaj projekt doprinijeti profesionalnoj orijentaciji omladine.

Osim škola, na Sajmu su učestvovale i Privredna komora KS, Obrtnička komora KS i Služba za zapošljavanje KS, koja je učenicima i roditeljima pružila dodatne informacije u vezi sa stanjem na tržištu rada te pomogla mladim ljudima da donesu ispravnu odluku.

📷 Fotografije

18.03.2016.

Ogledni čas

Dana, 18.03.2016. godine, u prostorijama škole održan je ogledni čas iz predmeta Katastar.

Nastavna tema; Provodjenje promjena kroz katastarski operat, nastavna jedinica; Računanje površina novonastalih parcela.

Profesorica Zonja Hodžić zajedno sa učenicima IV 1geo, učinili su ovaj čas interesantnim i uspješnim.

Sve pohvale učenicima i profesorici Zonji Hodžić.

📷 Fotografije

16.03.2016.

Posjeta učenika Umjetničkoj galeriji BiH i Galeriji 11-07-1995

Učenici II 2 a i II 1 geo naše škole su uz profesorice Agović Mirsadu i Pozder Muberu 14.03.2016.g. obišli izložbu Milomira Kovačevića Strašnog u Umjetničkoj galeriji BiH „Djeca u ratu Sarajevo 1992-1995.g.“

Fotografije nisu nikoga ostavile ravnodušnim, jer i ovaj put su slike govorile više od riječi... Život djece u ratnom vihoru i razaranju u periodu 1992. g. do 1995.g. je istovremeno i nježna i strašna priča, daje nam sliku igre i osmijeha, ali i prikaz strahota koje je rat nosio sa sobom.Ovaj dobitnik Šestoaprilske nagrade fotografijama prepričava svakodnevnicu djece u opkoljenom Sarajevu, tim malim-velikim ljudima...

Isti dan su obišli i stalnu postavku Galerije 11/07/95, posvećenu žrtvama genocida u Srebrenici. Fotografije Tarika Samaraha i dokument Mapiranje genocida predočili su stradanje žrtava u toj „zaštićenoj enklavi“ i podsjetili nas na našu ulogu u historiji i događajima koje ne smijemo prepustiti zaboravu..

📷 Fotografije

10.03.2016.

Iz godine u godinu sve manje učenika: BiH bi uskoro mogla ostati bez zidara, tesara, molera...

Srednja građevinsko-geodetska škola u Sarajevu ima vjerovatno najljepšu unutrašnjost od svih škola. Svi zidovi, vrata i plafoni su jelo ruku njihovih učenika koji se ovdje tri godine obučavaju za razne zanate.

U podrumskim prostorijama imaju posebne radionice za zidare, tesare, keramičare i molere. Sve izgleda kao da renovirate jedan veliki stan. Vrijedni učenici, kojih je veoma malo, postavljali su pločice i krečili. Nažalost, iz godine u godinu u ovoj školi sve je manje takvih učenika. Srednja građevinsko-geodetska škola Sarajevo ove godine ima samo 20 upisanih učenika za zanimanje moler i keramičar. Za ostale mnogobrojne zanate, nije bilo dovoljno zainteresovane djece.

To je ironično jer svakodnevno u oglasima za posao možemo vidjeti da poslodavci u BiH tragaju za građevinskim radnicima, zidarima, tesarima, rovokopačima, armiračima i sl. Nažalost, ovaj posao često rade ljudi koji nisu obučeni za to, pa nerijetko izvještavamo i o nesrećama.

Direktor ove škole Hajrudin Ramović, kao i profesori koji rade na ovim oblastima, izrazili su svoju zabrinutost kazavši kako sve ide ka tome da će naša zemlja u dogledno vrijeme morati možda i uvoziti ovu radnu snagu.

"Glavni problem je što nema interesa. Radim u ovoj školi 35 godina. Djeca su i prije dolazila iz drugih gradova ovdje, Vranica, Hidrogradnja i druge firme su im davale stipendiju, pa smo imali dva odjeljenja zidara, pa tesare, keramičare, rovokopače... Sada je spalo samo na jedna razred molera i keramičara jer djeca smatraju da je to lakše zanimanje", rekao je za Klix.ba Ramović.

Kaže kako djeca često misle da su ovo izuzetno naporno i teški poslovi, pa bježe od njih, a i roditelji nerijetko žele da im djeca imaju mogućnost upisati fakultet nakon završene škole. No, treba istaći da, uprkos tome što je riječ o trogodišnjoj školi, učenici maju pravo polagati za četvrti stepen nakon kojeg mogu upisati fakultet.

"Mi smo pokušali sve. Išli smo po osnovnim školama, učestvovali na sajmovima i pozivali djecu i roditelje, ali rijetko hoće da se jave. Bude 20-ak djece od koji nekada polovina nije mogla nigdje drugo da se upiše. Razgovaramo s direktorima, privrednim komorama i svi kažu da trebamo pojačati ovaj kadar, ali nema načina da se motivišu djeca", rekao je Ramović.

Ističe kako je ovo i mnogo prije bila ugledan škola u koju su se upisivali odlikaši i učenici generacije, ali sada baš i nije tako.

"Ovo je jedino zanimanje gdje nikada neće ostati bez hljeba. Ukoliko ne žele raditi ovdje, uvijek ima potražnje na Zapadu gdje za kratko vrijeme mogu lijepo zaraditi i vratiti se u svoju zemlju i osnovati čak firmu. Keramičar naprimjer za jedan metar kvadratni naplati između 10 i 15 KM", kazao je direktor dodavši kao ne mogu promijeniti svijest društva i djece da ih okrenu ka tradicionalnim zanatima.

Problem je i što nema zainteresovanosti građevinskih firmi koje bi stipendirale ove kadrove i zaposlile odmah po završetku škole. Prije nekoliko godina samo je jedan firma sa sjedištem u Sarajevu, a tržištem na Zapadu, zaposlila nekoliko učenika ove škole. Jedno vrijeme radili su i kurseve za ljude koji su vršili prekvalifikaciju, a u okviru programa njemačke organizacije za zapošljavanje odraslih DVV International.

"Kursevi su bili za ljude sa biroa za zanimanja moler, zidar, keramičar i rad u AutoCadu. Mi smo ali svoje radionice i kadar, a oni su uložili sredstva. Sami ne možemo finansirati taj program. Sada kada je usvojen Zakon o obrazovanju registrovat ćemo se da možemo školovati starije osobe pute kurseva", kazao je Ramović.

Da bi se vratila zainteresovanost djece i njihovih roditelja za ove zanate potrebna je jedan sistemska podrška školama koje nude ovu vrstu obrazovanja. Ukoliko ne dođe do promjene, ovi odsjeci bi se mogli zatvoriti, a BiH ne bi imala dovoljno kvalifikovanih radnika za poslove koji su potrebni svima.

Izvor: Klix.ba

Originalni članak možete pogledati ovdje

03.03.2016.

POČINJE REALIZACIJA PROJEKTA „PORODIČNO U VAŠOJ ŠKOLI“

U saradnji sa JU Porodičnim savjetovalištem u školi se realizuje Projekat „PORODIČNO U VAŠOJ ŠKOLI“. U okviru projekta planirana su:

1. dva predavanja za roditelje, 2. dva predavanja za nastavnike, 3. ciklus radionica za učenike I mj i II 1geo 4. Savjetodavno-terapeutski rad namjenjen učenicima, roditeljima uposlenicima.

Projekat će biti realiziran svakog utorka, u periodu od 08.03. do 03.05.2016. godine. Koordinatori aktivnosti u školi su stručne saradnice Ljiljana Vidović, pedagog škole, Lejla Osmanagić, psiholog škole i Lejla Škrijelj, socijalni radnik.

Program aktivnosti za 2016. godinu

02.03.2016.

"Jedan dan više za odbojku"

U okviru razvojnih aktivnosti Evropska odbojkaška konfederacija inicirala je projekat "Jedan dan više za odbojku". Cilj ove manifestacije jeste upoznavanje mladih ljudi sa prednostima i kvalitetama odbojkaškog sporta, promocija ovog sporta u nacionalnim odbojkaškim federacijama, članicama CEV-a i u cijeloj Evropi.

Osnovna zamisao jeste da se u svakoj zemlji, 29.02.2016.godine, organizuje i odigra što veći broj odbojkaških utakmica. U našoj Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi, na taj dan realiziran je taj projekt uz učešće 70-tak učenika, svih razreda. U sklopu projekta, odigrano je pet utakmica, gdje su naši učenici pokazali svoje vještine, raznovrsnost u igri i timski duh. Iako su uvjeti rada i samog održavanja ovog projekta bili skromni, neadekvatna sala za izvođenje nastave Tjelesnog i zdravstvenog odgoja/Sporta, uspjeli smo ipak podići nivo igre na najveći mogući nivo. Učenici naše škole su na taj način aktivno podržali ovaj projekt.

Ovim projektom je također povećana popularnost odbojke i podignuta je svijest o pozitivnim stranama ovog sporta na pravilan razvoj čovjeka. Ovaj događaj popraćen je i preko naše web stranice škole gdje je dat jedan pregled aktivnosti vezanih za ovaj projekt.

Po završetku ove manifestacije, organizatori će sastaviti listu na osnovu broja učenika, načina i kvaliteta organizacije, kojima će biti dodijeljene i neke nagrade.

Zahvaljujemo se učenicima koji su ovaj podržali uz poruku organizatora:

Za odbojku nam treba, ne samo jedan, nego mnogo više dana da pokažemo svu našu želju, trud, vrijeme i ljubav prema ovom sportu uprkos neadekvatnim uslovima u kojima radimo.

📷 Fotografije

25.02.2016.

Ogledni čas

Danas, 18.02.2016.godine u prostorijama kabineta za praktičnu nastavu održan ogledni čas iz predmeta Praktična nastava, na temu; Računanje koordinata tačaka u umetnutom poligonskom vlaku. Profesor Irfan Kereš zajedno sa učenicima II 2geo, učinili su ovaj čas izvrsnim i zaslužili najveću ocjenu.

📷 Fotografije

22.02.2016.

Posjeta gradilištu "Poljine hills"

Protekle srijede u sklopu predmeta projektovanje i građevinske konstrukcije , učenici četvtih arhitektonskih razreda su bili u posjeti gradilištu “Poljine hills”, pod vodstvom profesora Šeta svjetlane, Čolpa Mirzeta i Zuhrić Edina.

Učenici i profesori su imali topao doček od strane uprave i uposlenih u Shad investu, koji su ih proveli kroz gradilište.Učenici su imali priliku da iz prve ruke vide individualnih stambenih projekata, od zemljanih radova, pripreme infrastructure, građevinskuh radova, do gotovog proizvoda namjenjenog tržištu.

Inžinjeri Shad investa su ih kroz razgovor uveli u problematiku sa kojom se sreću na gradilištu.

Koristimo priliku da se zahvalimo domaćinu na ustupljenom vremenu i toplom dočeku.

📷 Fotografije

12.02.2016.

Realizacija Projekta „Upozoravanje na opasnost od mina (MRE)“

U sklopu Projekta „Upozoravanje na opasnost od mina (MRE)“ instruktori Oružanih Snaga BIH u saradnji sa BiH EUFOR – LOT timom su posjetili našu školu 10.02. 2016.godine. Našim učenicima su se predstavili deminer OS BiH, Zaim Pleh, OR-6 i Samir Lemeš OR-8, te Tibor Petriček i Pupava Vladimir predstavnici EUFOR SLOVAČKOG LOT TIMA.

Učenici I i II razreda su prisustvovali predavanju o opasnostima od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava. Kroz ovu prezentaciju naši učenici su se upoznali sa opasnostima koje uzrokuju neeksplodirana ubojita sredstva, mjestima gdje se nalaze, te da poplave, otapanje snijega i sl. mogu uzrokovati opasnost od dislociranja mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Učenicima je naglašeno da budu veoma oprezni prilikom odlaska na izlete, u prirodu itd. i da strogo poštuju upozorenja koja govore o prisutnosti minsko-eksplozivnih sredstava te kako reagirati u slučaju opasnosti. Velika je opasnost od ne dozvoljenog posjedovanja minsko eksplozivnih sredstava. Velika opasnost krije se u upotrebi petardi .

Učenici su imali priliku da vide modele pojedinih neeksplodiranih ubojitih sredstava, kako bi ih mogli prepoznati ukoliko dođu u neposrednu blizinu sa njima, kao i znakove upozorenja.

Predavači su iskustveno iznosili primjere o posljedicama neeksplodiranih ubojitih sredstava, kao i o načinu djelovanja i ponašanja kada se osoba nađe u blizini sa NUS-om.

Kako je Bosna i Hercegovina područje sa još dosta ne razminiranih terena ovakva predavanja za učenike su uvijek dobrodošla. 17.02.2016. dogovoreno je predavanje za učenike III i IV razreda. Ovim putem se zahvaljujemo Oružanim snagama BiH i EUFOR – LOT timu na zanimljivom i poučnom predavanju.

Važne poruke, iznesene na kraju prezentacije su:

• Ne odlaziti na nepoznata i zapuštena mjesta!
• Ne približavaj se nepoznatom predmetu i ne diraj ga!
• Ne dozvoli ni tvojim prijateljima da ga diraju, upozori ih da je to opasno!
• Prijavi policiji, roditeljima, nastavnicima ili bilo kojoj drugoj odrasloj osobi, ukoliko si vidio NUS!
• Nikada ne pomjeraj znakove koji označavaju prisustvo minskih polja!


Fotografije

09.02.2016.

Posjeta gradilištu

Učenici IV1-a razreda posjetili su dana 09.02.2016 god.u pratnji nastavnika stručno-teorijske nastave, prof. Mirzeta Čolpa, gradilište u novoj industrijskoj zoni u Vogošći i tom prilikom obišli poslovno-proizvodni objekat sa konstrukcijom od prefabrikovanog građenja.

Ovom prilikom se zahvaljujemo investitoru i izvođaču što su omogućili posjet učenicima, te se nadamo i budućoj saradnji.

📷 Fotografije

04.02.2016.

Počinje projekt “Porodično u Vašoj školi”

KJU „Porodično savjetovalište“ je 03.02.2016.g posjetila Srednju građevinsko -geodetsku školu i dogovorila saradnju čiji će učenici, te njihovi roditelji i nastavnici imati priliku da u okviru projekta „Porodično u Vašoj školi“učestvuju u različitim interaktivnim radionicama i predavanjima, te razgovaraju o svojim teškoćama sa stručnjacima za savjetodavno-terapeutski rad.

Projekt podrazumijeva realiziranje skupa različitih preventivnih i terapeutskih aktivnosti, a nastao je kao rezultat dugogodišnje saradnje Savjetovališta sa školama i njihove iskazane potrebe za dužim boravkom stručnjaka iz oblasti psihologije, socijalnog rada, pedagogije, porodične terapije i psihoterapije u školama.

Naime, imajući u vidu da je porodica prva društvena zajednica koja najodlučnije usmjerava razvoj mlade ličnosti, te da s obzirom na užurban način života i nedostatak vremena u ostvarivanju svoje odgojne funkcije danas više nego ranije treba podršku drugih sistema, Kantonalna javna ustanova „Porodično savjetovalište“ će započeti ovaj projekt u Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi u periodu mart-april 2016.godine.

Originalni članak možete pogledati ovdje

04.02.2016.

Takmičenje iz projektovanja

U proteklom polugodištu , na predmetu projektovanje, organizovali smo tradicionalno takmičenje za izbor najboljeg učeničkog rada.Takmičari su bili svi učenici IV arhitektonskih razreda, projektovani su komunalni javni objekti, pod vodstvom mentora Šeta Svjetlane, Mesihović Minke i Zuhrić Edina.

Novitet ove godine je bila komisija sastavljena od aktivnih i penzionisanih profesora i uprave naše škole. Komisija nije bila sastavljena isključivo od profesora stručne nastave, već su u njoj bili i profesori opštih predmeta. Komisija je bodovala tri aspekta izloženih radova, funkcionalnost, oblikovanje i način prezentacije rada.

Pobjednici konkursa su:

1. Karatanić Adelisa
2. Kadrić Samir
3. Kolić Hana
4. Alikadić Senad

Koristimo priliku da pohvalimo sve učenike koji su veoma ozbiljno i profesionalno uradili svoje zadatke i prezentacije, kao i da se zahvalimo svim članovima komisije koji su izdvojili svoje vrijeme i uživali u učeničkim radovima.

Najavljujemo konkurs za najbolji učenički rad iz oblasti javnih objekata. Izbor najboljeg rada će biti organizovan krajem ovoga polugodišta, a komisija za izbor najboljeg rada bit će sastavljena od renomiranih BiH arhitekata, o čemu ćemo više pisati u sljedećem prilogu.

📷 Fotografije

ARHIV ČLANAKA IZ 2015. GODINE